Naar boven
header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
mobile header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
Finalestompwijk2015

Zelden was het deelnemersveld voor de kortebaan van Stompwijk zo open als voor de editie van dit jaar. Van de 28 combinaties is er geen uitgesproken favoriet aan te wijzen. Ook de lokale deelnemers zijn niet bij voorbaat kansloos. De aanvang op de grasbaan achter de kerk van de Dr. van Noortstraat is maandag om 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.


Casanova met pikeur John Dekker heeft waarschijnlijk de meeste aanhang bij de totalisator. De ruin won dit jaar de kortebaan in Utrecht en versloeg in Warmond de tot dat moment onaantastbare seriewinnaar Barbert in één rit. De pupil uit de stal van Henk Hamming heeft echter uiterst zwaar geloot. Tegenstander Sammarco heeft dit seizoen al veel snelheid laten zien, maar maakt steeds op de beslissende momenten galoppades. De kenners zijn het erover eens dat de Zweed uit de stal van Aad Pools op een dag zijn kuren kwijt zal zijn. Dan is hij, zeker met vijf meter voordeel, onklopbaar. Het is voor Casanova en zijn achterban niet te hopen dat dit maandag al het geval is. De mensen op de volgepakte tribune kunnen maandag voor deze ritten al vroeg spektakel verwachten.

Andere kanshebbers zijn op papier Tamburini (dit seizoen al twee keer tweede) en de winnaar van vorig jaar Donate Groenhof. De merrie is tegenwoordig belast met een handicap van vijf meter en uiterst ongelukkig aan het seizoen begonnen. Mogelijk brengt het Stompwijkse gras weer het beste bij de titelverdediger naar boven.

Levende legende

Bijzonder is ook de deelname van Viva's Limburgia met Manon Pools. Deze combinatie won de kortebaan in Stompwijk in 2008. De levende legende won in zijn imposante carrière maar liefst zestien kortebanen. Inmiddels beginnen de jaren te tellen. Stal de Groningers, die dit seizoen al zeven kortebanen won, lijkt nu het meest kansrijk met Asko Bond. De regerend Nederlands Kampioen heeft af en toe zijn uitschieters. Zijn vorm lijkt groeiende. Van de vijf debutanten is Quiz de Ginai met Ruud Pools de meest opvallende naam. De Fransman won op de langebaan al meer dan 400.000 euro.

Stompwijk kan in de handen voor meerdere lokale deelnemers. De Stompwijkse eigenaren die in 2013 hun eigen kortebaan wonnen met Howings Kumpel hebben met de Belgische ruin Dario Prof een nieuwe troef gevonden. Zijn debuut eerder deze maand was hoopvol. Vorige week in Hoofddorp maakte hij echter twee galoppades. Ook Burney Boshoeve heeft Stompwijkse eigenaren. De ruin uit de stal van Bryan Vader uit Leidschendam heeft een druk karakter, maar werd in Hoofddorp knap derde. De Leidschendamse pikeur Wim van der Mespel geniet de hele middag van vijf meter voorgift. Met zowel Fortalez Petnic (van Gerrit Buitelaar uit Voorschoten) en Elpano kan hij verrassen.

Meer informatie

Het complete deelnemersveld is te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Op deze site volgt later een uitgebreide voorbeschouwing met tips. De kortebaan in Stompwijk, die deel uitmaakt van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, is het hoogtepunt van de traditionele Stompwijkse Paardendagen. De start van dit feest is op vrijdag 15 juli.