Naar boven
header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
mobile header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019

Stompwijkse Kortebaandraverij van Nooit Gedacht wint 2e prijs op landelijk congres


Een jaar nadat de kortebaan draverij Stompwijk, zoals georganiseerd door Stichting Nooit Gedacht,  op de Nederlandse lijst voor immaterieel cultureel erfgoed was geplaatst, heeft  ze tijdens een landelijk congres van het Nederlands centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (kortweg het VIE) een tweede plaats behaald met een voordracht over de wijze waarop Nooit Gedacht jongeren bij het evenement weet te betrekken.

Het voortbestaan van veel tradities in Nederland wordt bemoeilijkt doordat veel jongeren oude tradities de rug toekeren. De dynamische internetwereld is veel aantrekkelijker. Om deze tendens te kunnen keren heeft het VIE een congres georganiseerd om goede praktijkvoorbeelden uit Nederland te laten presenteren aan andere verenigingen. Nooit Gedacht kreeg van het VIE een verzoek om in te schrijven voor een presentatie. Uit alle inzendingen werden vier voordrachten gekozen, die van Nooit Gedacht was er een van.

Aan de hand van PowerPoint presentatie en een filmpje maakte Nooit Gedacht haar uitgangspunten en activiteiten bekend. Kenmerkend is dat er voor alle leeftijdsgroepen minstens één aantrekkelijke activiteit wordt georganiseerd. De grootouders worden daarbij niet vergeten. Belangrijk vindt Nooit Gedacht ook dat de jongeren meehelpen bij het opbouwen en afbouwen van het terrein. Een gezellige nazit met een sapje en een hapje waarbij de sterke verhalen niet ontbreken, zijn bijzondere middelen om de jeugd te binden. De ponyrennen zijn een goed middel om de traditie van de kortebaan te leren kennen, want  deze worden verreden op exact dezelfde wijze. Natuurlijk heeft Nooit Gedacht een actuele website met daarin mogelijkheden van facebook en twitter. Hiervan maken de jongeren gretig gebruik.

De jury waardeerde vooral de compleetheid van het pakket aan activiteiten van en voor de jongeren. Bovendien vond de jury het organiseren van de nazit samen met de ouderen na het dagelijkse voorbereidende werk, een prijzenswaardige activiteit.

Al met al een fraaie prestatie en een compliment aan Nooit Gedacht. De voordracht is te zien op de website www.stompwijksepaardendagen.nl onder het kopje nieuws.

Frans Jansen
de traditie