Naar boven
header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
mobile header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019

img02


maandag 23 maart 2015 09:37
            
Oud-bestuurslid van de Stompwijkse Harddraverijvereniging Nooit Gedacht Piet Oliehoek is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij is ruim 32 jaar bestuurslid geweest, waarvan 30 jaar als vice-voorzitter. Bij zijn aantreden kreeg hij de portefeuille PR. Dit was hem op het lijf geschreven. Hij ontwikkelde goede contacten met de regionale pers. Als PR-man zag hij het belang in van een goed geordend en toegankelijk archief. Vele jaren heeft hij van de Stompwijkse kortebaan een fotoverslag gemaakt. Onmisbaar materiaal voor het vasthouden van de geschiedenis.

Toen in 1984 Nooit Gedacht 75 jaar bestond, heeft hij het jubileumboek geschreven. Hij interviewde daarvoor onder meer Jan de Vlieger en schreef een prachtig verhaal over Allouez, de supercrack op de kortebaan. Hij stelde als eerste een lijst op van de Stompwijkse kortebaanwinnaars. Hij spoorde zelfs een schilderij op van de allereerste winnaar; Present van de familie Schrijver uit Den Haag. Piet kreeg het ook voor elkaar om bij echte jubilea het Nederlands Kampioenschap kortebaan naar Stompwijk te halen.


Graag iets bijzonders


Voor de Stompwijkse paardendagen organiseerde hij graag iets bijzonders. Zo werden de bezoekers verrast met een mooi optreden van Wereldkampioen Ysbrand Chardon met zijn vierspan. Hij haalde Anky van Grunsven naar Stompwijk, die het talrijke publiek liet genieten van een prachtige demonstratie. Spectaculair was het optreden van de toen zo populaire draver Yellowa met Ton Blok. Piet heeft het zelfs voor elkaar gekregen om Action Skoatter naar Stompwijk te laten komen. Helaas verhinderde een blessure haar deelname aan de kortebaan, maar ze was er wel!

In 2014 werd de Stompwijkse kortebaan op de nationale inventaris immaterieel erfgoed geplaatst. Hij was daar zeer trots op. Voor hem en zijn (oud-)bestuursleden was dit een erkenning voor de jarenlange inspanningen om de kortebaan van Stompwijk te behouden en verder te ontwikkelen. Tijdens het 90-jarig bestaan van de vereniging werd hij geridderd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Een welverdiende beloning voor al zijn werk voor de Stompwijkse gemeenschap.

Afscheid

Dinsdagmiddag 24 maart om 15.00 uur is Piet vertrokkken vanuit zijn woonhuis met paard en wagen om, als eerbetoon voor al zijn werk, het laatste rondje op ‘zijn’ kortebaan te maken.

Tekst: Frans Jansen