Naar boven
header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
mobile header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
Howling

Titelverdediger Howings Kumpel verschijnt maandag 21 juli aan de start van de kortebaan in Stompwijk. De twaalfjarige Duitser verraste vorig jaar door de afvalkoers over 300 meter voor zijn Stompwijkse eigenaren winnend af te sluiten. De veteraan behoort ook dit jaar tot de kanshebbers, maar zal opnieuw boven zichzelf uit moeten stijgen om zijn thuiswedstrijd te winnen. De eerste start op de grasbaan achter de Dr. van Noortstraat is om 13.30 uur.

Het huidige kortebaanseizoen verloopt voor Howings Kumpel nog niet naar wens. Tijdens vier eerdere deelnames kwam de pupil van trainer en pikeur Wim van Buytene niet verder dan twee vijfde plaatsen. Reden tot paniek is dat zeker niet. Vorig jaar verscheen de Duits gefokte ruin ook zonder verwachtingen aan de start, maar wist desondanks sterk te winnen. Howings Kumpel ontpopte zich die middag tot een heuse grasspecialist en liet kersvers Nederlands kampioen Ton Jeu tijdens de finale achter. De Fransman is er ook dit jaar bij. De startspecialist is in vorm, getuige zijn tweede plaats in Zwanenburg.

Eerste schreden
Ton Jeu moet het tijdens de eerste omloop opnemen tegen Capital C, de verrassing van de kortebaan in Hoofddorp. De vijfjarige merrie, vorig jaar derde in Stompwijk, wordt gereden door Wim van der Mespel. De Leidschendammer zette op de enige grasbaan in Stompwijk zijn eerste schreden in de drafsport. Van der Mespel heeft er alles voor over om voor de eerste keer te winnen op de baan waar hij het vak leerde.

De absolute koninginnenrit van de eerste omloop is het treffen tussen Andrea Swagerman en Qualva Nonantais. Laatstgenoemde won de eerste kortebaan van het seizoen in Assendelft, maar was tijdens zijn laatste optredens minder op dreef. Dat kan niet gezegd worden van zijn tegenstander. Andrea Swagerman won op magnifieke wijze in Sassenheim en Hoofddorp en is maandag het te kloppen paard.

Ook Viva’s Limburgia is weer van de partij. De beste kortebaner van de afgelopen tien jaar heeft dit seizoen echter de juiste vorm nog niet te pakken. Voor de vijftienvoudig kortebaanwinnaar beginnen de jaren te tellen, maar is nimmer te onderschatten. Pikeur Manon Pools zal er alles aan doen om het huzarenstukje van 2008, toen de combinatie over het door de regen loodzware parkoers won, te herhalen.

Deelnemersveld en tips
Het complete deelnemersveld is te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Op deze site staan tevens alle uitslagen, klassementen, nieuwsberichten en video’s. Vanaf vrijdagavond is hier tevens een voorbeschouwing met tips te lezen.