Naar boven
header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
mobile header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
Kortebaan Stompwijk
Bijna vanzelfsprekend staat er maandag 23 juli het maximale aantal van vierentwintig paarden aan de start in Stompwijk. De loting heeft verschillende favorieten al tijdens de eerste omloop direct aan elkaar gekoppeld. Evison moet het opnemen tegen grasspecialist Eliot Charisma en Southwind Raptor treft Doc Holiday, eerder dit seizoen nog winnaar op het gras van Duindigt. De aanvang van de kortebaan is om 13.00 uur, de eerste start valt om 13.30 uur.

Met name Southwind Raptor en Doc Holiday zijn beide twee zeer serieuze kanshebbers voor de overwinning. Laatstgenoemde leek na zijn sterke zege op Duindigt, waar hij Southwind Raptor overigens tijdens de finale versloeg, op weg naar een tweede overwinning op Schiermonnikoog, maar een onregelmatigheid in baan brak hem toen op. De combinatie met Bo Sprengers zint op revanche, maar zal eerst Southwind Raptor moeten verslaan. Dat zal geen gemakkelijke opgave worden, want de Amerikaanse ruin verkeert in een blakende vorm. Vorige week in Hoofddorp startte hij weliswaar met een starthandicap, maar dat vormde geen enkel beletsel om subliem naar de bloemen te draven. De winnaar van deze onderlinge strijd zal ongetwijfeld ver gaan komen in Stompwijk.

Ook Evison en Eliot Charisma hebben het met elkaar niet getroffen tijdens de eerste omloop. Evison, gereden door Ruud Pools die al vijf keer won in Stompwijk, liep naar een sterke derde plaats in Warmond en kan uitstekend uit de voeten op gras. Eliot Charisma is ook een uitgesproken grasspecialist, vooral op de langebaan. In Hoofddorp was de combinatie met Lindsey Pegram op de sulky door Cattiva Byd lopende een rit af te snoepen dicht bij een stunt, maar een galoppade tijdens de kamprit gooide roet in het eten. Ook de winnaar van deze rit gaat hoge ogen gooien in Stompwijk.

Thuiswedstrijd

Titelverdediger Barbert heeft het wat dat betreft gemakkelijker. De winnaar van de koers in Assendelft treft Action Invit, die de afgelopen twee seizoenen geen enkele keer de tweede omloop wist te bereiken. Ook Discovery’s Wish lijkt het getroffen te hebben met de loting. De ruin van trainer Cees Olsthoorn, die slechts op een steenworp afstand van de baan in Stompwijk woont, treft de onervaren Bizar Zandbergen. Met John Dekker voor het eerst op de sulky, vaste pikeur Wim van der Mespel heeft geblesseerd moeten afhaken, behoort Discovery’s Wish tot de kanshebbers op de zege.

Ook Faustus en Dundee Boko draven in Stompwijk een thuiswedstrijd. Laatstgenoemde start voor het eerst met een startvoorgift van vijf meter en dat maakt de achtjarige ruin kansrijk. Faustus is die ontheffing juist kwijt. De pupil van trainer Bryan Vader won met dat startvoordeel verrassend op Schiermonnikoog en behoort daarom in Stompwijk tot de gevaarlijke outsiders.

Deelnemers en tips

Het maximale aantal van 24 paarden komt aan de start in Stompwijk. Welke dat zijn, is te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt hier ook een uitgebreide voorbeschouwing met tips, waar de bezoekers aan het evenement hun voordeel mee kunnen doen.