Naar boven
header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
mobile header stompwijkse paardendagen nooitgedacht 2019
‘Nooit Gedacht’ mag trots zijn op zijn deelnemersveld. Op een enkele uitzondering na is zo’n beetje de gehele kortebaantop aanwezig in Stompwijk. Eliot Charisma en Doc Holiday zijn de afgetekende favorieten, maar achter hen staat een groot peloton met gevaarlijke outsiders te trappelen om zich te profileren. Spektakel gegarandeerd!

1. Discovery’s Wish – Wim van der Mespel - 300 meter
Startte vorig jaar als één van de favorieten, maar werd direct tijdens de eerste omloop uitgeschakeld door Bizar Zandbergen (nr. 18). Kwam daarna nog maar spaarzaam in actie. Dit seizoen reikte hij tot de derde omloop in Sassenheim, waar hij kansloos was tegen Eliot Charisma (nr. 5). Met thuisrijder Wim van der Mespel op de sulky behoort een klassering tot de mogelijkheden.

2. Gina EMC – Caroline Aalbers 300 meter
De merrie begint het spelletje steeds beter door te krijgen. Bereikte in Egmond aan den Hoef de derde omloop nadat ze knap Lordspirit (nr. 14) had uitgeschakeld. Heeft snelheid, maar maakt nog te gemakkelijk een galoppade.

3. Go Star – Ruud Pools 295 meter
Draafde dit seizoen nog niet in de prijzen, maar is desondanks een serieuze kanshebber voor de overwinning. Dat komt enerzijds door de startontheffing waar de ruin van profiteert, maar ook door de snelle ritten die hij dit seizoen afwerkte. In Wognum draafde hij de snelste rit van de dag en in Egmond aan den Hoef snoepte hij Archange de Jiel, tweede in Venhuizen, een rit af. Go Star hoort daarom op alle wedtickets thuis, hoewel de loting zwaar is.

4. Chaman Rapida – Sytske de Vries 300 meter
Is prima aan dit seizoen begonnen met een derde plaats in Wognum en een tweede plaats in Egmond aan den Hoef. Op de ‘Hoever S’ overschreed hij de winsomgrens waardoor leerlingpikeur Sytske de Vries voor het eerst achter hem plaatsneemt. Zou op basis van zijn eerdere resultaten tot de kanshebbers worden gerekend, maar zijn tegenstander schalen we hoger in. Mocht hij deze omloop overleven, ligt een klassering voor het grijpen.

5. Eliot Charisma – Lindsey Pegram 305 meter
Steekt op dit moment met kop en schouders boven de concurrentie uit. Startte dit seizoen twee keer en won beide keren –zonder ook maar één rit te verliezen- de koers. Dat maakt van Eliot Charisma het te kloppen paard van de middag. Paarden die starten met meters handicap blijven echter kwetsbaar wat de loting betreft. Treft de achtjarige ruin keer op keer een sterke opponent, dan wordt winnen vanaf 305 meter een stuk lastiger. Desondanks hebben we volop vertrouwen in de
ruin en start hij als favoriet nummer één.

6. Hannie Swagerman – Frans v.d. Blonk 300 meter
Aan de vijfjarige merrie de ondankbare taak het direct te moeten opnemen tegen de favoriet. De pupil van Frans van der Blonk is zelf een degelijke sprinter, donderdag nog vijfde in IJmuiden, maar normaal gesproken niet opgewassen tegen zoveel kortebaangeweld.

7. Faustus – Micha Brouwer 300 meter
In de handen voor Faustus, de Stompwijkse trots die maandag voor de laatste keer in actie komt op de kortebaan. Kwam tijdens zijn eerste drie starts niet door de eerste omloop heen, maar verraste in Hoofddorp met een derde plaats. Hij maakte vooral indruk met meerdere snelle starts. Wanneer hij de favorieten weet te ontlopen, doet hij mee om een klassering.

8. Cha Cha Cha – John Dekker 300 meter
De merrie kende vorig jaar een prima seizoen met finaleplaatsen in Assendelft en Medemblik. Dit jaar loopt het minder. In drie starts kwam ze niet door de eerste omloop heen. Heeft nu opnieuw niet lekker geloot.

9. Doc Holiday – Bo Sprengers 300 meter
De titelverdediger is dit seizoen begonnen waar hij vorig jaar mee is geëindigd: winnen. De kampioen van Nederland zegevierde in Assendelft en in Venhuizen, maar werd in Warmond al tijdens de tweede omloop uitgeschakeld door de snelle Panic Launcher. Op zijn kansen in Stompwijk heeft dat geen invloed. De Duitse ruin heeft zich al bewezen op gras en behoort nog altijd tot de top van Nederland. Een grote kanshebber.

10. Rockson Fair – Denise Pennekamp 300 meter
Wat voor Hannie Swagerman (nr. 6) geldt, geldt uiteraard ook voor Rockson Fair. Tijdens de loting hoop je op elke tegenstander, behalve de favoriet. Kwam dit seizoen twee keer aan de start en overleefde beide keren de eerste omloop niet. In Stompwijk gaat dat, met deze tegenstander, waarschijnlijk ook niet lukken.

11. Contador – Manon Pools 300 meter
Een rasechte kortebaner, die gek genoeg nog geen enkele keer wist te winnen. Kwam dit seizoen in drie starts telkens bij de laatste vier, maar elke keer gaat het tijdens de finalefase door galoppades mis. Versloeg dit seizoen onder andere Barbert (nr. 13), dus snelheid heeft de ruin in elk geval wel. Valt het in Stompwijk eindelijk de goede kant op?

12. Obs – Lindsey Pegram 295 meter
Is pas net begonnen aan zijn sprintloopbaan en staat te boek als een talent. Werd in Venhuizen verslagen door Go Star (nr. 3). In Warmond bereikte de merrie  detweede omloop. Staat voor een pittige klus.

13. Barbert – John de Leeuw 305 meter
Twee jaar geleden deed de Amerikaan iedereen versteld staan door ondanks een starthandicap ijzersterk te winnen in Stompwijk. Vorig jaar finishte hij
moegestreden als vierde. Heeft dit seizoen dat hoge niveau van weleer nog niet gehaald. In Warmond schakelde hij Bizar Zandbergen (nr. 18) uit en haalde
daarna met enig fortuin de derde omloop. Barbert lijkt op voorhand geen favoriet, maar een vos verliest wel zijn haren, maar nooit zijn streken.

14. Lordspirit – Krista Timmer 300 meter
De hengst is dit seizoen de koning van de regelmaat: drie starts, drie keer tweede omloop. De Zweed beschikt wel degelijk over snelheid, maar het lijkt soms
wel of hij het slechts één omloop kan laten zien. Wanneer Lordspirit ook daarin regelmatig wordt, ligt een verrassing op de loer.

15. Donder Frejo – Rob de Vlieger 300 meter
Liep een zeer behoorlijke kortebaan in Hoofddorp, waar hij als vijfde finishte. Kwam twee jaar geleden, geholpen door een startontheffing, tot een vierde plaats in Lisse en een derde plaats in Utrecht. Beschikt dus over snelheid, maar een klassering in dit sterke deelnemersveld is wellicht te veel gevraagd.

16. Haya Alki – Micha Brouwer 295 meter
Donder Frejo en Haya Alki troffen elkaar in Sassenheim ook al tijdens de eerste omloop en toen was het Haya Alki die profiteerde van twee galoppades van Donder Frejo. Haya Alki was op haar beurt tijdens de tweede omloop niet opgewassen tegen Discovery’s Wish (nr. 1). Start voor het eerst vanaf 295 meter, wat perspectieven biedt. Kan verrassen met een klassering.

17. Smart Dilli – Rick Wester 300 meter
Begon in Venhuizen met een vijfde plaats hoopvol aan zijn kortebaancarrière, maar kwam in twee daaropvolgende starts niet door de eerste omloop heen.
Zo was Beaujosh de Mahey (nr. 22) in Warmond na een kamprit te sterk. Staat voor een zwaar karwei tegen de verrassing van vorig jaar.

18. Bizar Zandbergen – Wim van der Mespel 300 meter
Was vorig jaar dicht bij een enorme stunt. Kwam tijdens de halve finale op voorsprong tegen de latere winnaar Doc Holiday (nr. 9), maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats. Daarna verliepen zijn deelnames op de kortebaan grillig. Dit seizoen kwam hij nog geen enkele keer door de eerste
omloop heen, maar dat was vooral te danken aan een keer op keer loodzware loting. Is een uitgesproken grasspecialist die is klaargestoomd voor de koers in
Stompwijk. Behoort tot de outsiders!

19. Gently Boko – Sytske de Vries 300 meter
Een heel leuke kortebaner die prima op gras uit de voeten kan. Lijkt zich dit seizoen per start te verbeteren. Zo finishte ze sterk als derde in Sassenheim;
een prestatie die ze in Egmond aan den Hoef wist te herhalen. Komt normaal gesproken tekort tegen de absolute snelheidsduivels, maar is een deelnemer om rekening mee te houden.

20. Voltigeur d’Amour – John de Leeuw 295 meter
Speelde tijdens zijn eerste kortebanen niets klaar, maar kwam donderdag in IJmuiden opperbest voor de dag. Geholpen door een startontheffing, waar hij in
Stompwijk nog steeds van profiteert, draafde hij naar een mooie derde plaats. Dat maakt van de tienjarige ruin een tegenstander die moeilijk is te verslaan.

21. Feria de Rheve – Krista Timmer 295 meter
Net zoals Obs (nr. 12) is dit een jong talent, die het kortebanen nog onder de knie moet krijgen. Kwam in twee starts niet door de eerste omloop heen, maar gaf vorige week in Hoofddorp leuk partij aan Andrea Swagerman (nr. 24). Zal verder verbeterd moeten zijn om een rol te kunnen spelen.

22. Beaujosh de Mahey – Ruud Pools 295 meter
Wist tijdens zijn eerste starts niet te overtuigen, tot vorige week in Hoofddorp. Daar liet hij enkele razendsnelle starts zien, in combinatie met een voorgift
van vijf meter een gevaarlijk wapen. Overleefde desondanks de eerste omloop niet. Hij wist zijn grote voorsprong niet vast te houden tegen Bronco Boko. Is de voshengst snel genoeg om in Stompwijk een rol van betekenis te kunnen spelen?

23. Boucher le Blanc – John Dekker 300 meter
Een zeer behoorlijke sprinter, die in Stompwijk niet zou verrassen met een klassering in de vierde omloop. Heeft alles wat een kortebaner moet hebben, maar trof het dit seizoen niet met de loting. Zowel in Sassenheim als in Egmond aan den Hoef trof hij tijdens het eerste bedrijf Ronny Brandt, die beide koersen de finale haalde. Dat hij in Sassenheim een rit van hem wist te winnen, geeft aan dat hij in Stompwijk meedoet om de prijzen.

24. Andrea Swagerman – Thomas Bos 300 meter
Behoorde een aantal jaren geleden tot de absolute kortebaantop, maar is de afgelopen seizoen minder op dreef. Dit seizoen is hij echter opgeleefd met  mooieprestaties tijdens de diverse graskoersen. Op de kortebaan kon hij dit jaar nog geen potten breken. In Hoofddorp was hij kansloos tegen een ontketende Eliot Charisma (nr. 5). Weet hij deze omloop te overleven, kan hij wellicht profiteren van zijn ervaring en conditie.

ONZE TIP:
1. ELIOT CHARISMA (NR.5) 2. DOC HOLIDAY (NR. 9) 3. GO STAR (NR. 3) 4. CONTADOR (NR. 11)
Outsiders: Bizar Zandbergen (nr. 18), Voltigeur d’Amour (nr. 21) en Boucher le Blanc (nr. 23)